omgevings
psychologie.

Omgevingspsychologie bestudeert de interactie tussen de mens en zijn fysieke omgeving. Deze uitwisselingen gaan twee kanten op. Ons gedrag en onze ervaring wordt gestuurd door de omgeving zelf. Daarnaast veranderen wij ook onze omgeving. Er is daardoor sprake van een wederkerige invloed.

Omgevingspsychologie vormt de theoretische fundering van de ontwerpen + fotografie die ik vanuit Ent Design creëer. Vanuit onderzoek en kennis (UvA ’22) wordt ieder ontwerp opgebouwd. 

De maatschappij, actualiteit en wetenschap inspireren mij voor mijn ontwerpen en dit is ook de reden dat ik de omgevingspsychologie neem als fundering voor mijn ontwerpen. In mijn ogen zijn wij met zijn allen niet genoeg bewust van het feit dat de omgeving waarin wij leven kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. Vaak wordt dit onderschat in de meest cruciale omgevingen en gaan er veel kansen verloren. De onderzoeken en resultaten liegen er niet om. Of het nou gaat om een zorg omgeving, een kantoor, school of een gevangenis, er zijn diverse onderzoeken (per sector) die aantonen dat de omgeving kan bijdragen aan onze gezondheid, herstellend vermogen, focus en gemoedstoestand. Omgeving en gedrag zijn interdependent en het wordt tijd dat we daar meer gebruik van gaan maken.